Mooie omliggende natuur

De Veluwe


Diersoorten

De Veluwe is een bijzonder natuurgebied met diverse soorten leefgebieden. De diversiteit van deze gebieden zorgt ervoor dat er veel verschillende diersoorten leven. Tijdens een wandeling in het bos of op de heide kan het zijn dat u zomaar oog in oog staat met een edelhert of een ree. Wat dacht u van de honderden wilde zwijnen die het gebied afstruinen op zoek naar voedsel? Gaat u tijdens uw wandeling in de vroege ochtend of begin van de avond eens rustig bij een kruising van paden zitten en kijk wat u allemaal voorbij ziet komen. Naast de hoefdieren zijn er ook verschillende vogels te bewonderen. Kijk eens goed om u heen en wellicht ziet u een grote bonte specht, buizerd, havik, raaf of sperwer voorbij vliegen. De kleinere zoogdieren hebben ook hun plekje in dit gebied. De Veluwe is het leefgebied voor onder andere konijnen, dassen, vossen, boommarters, eekhoorns en zandhagedissen.

Leefgebied
Op de Veluwe zijn verschillende soorten leefgebieden. Naast het bos en de heide vindt u er ook zandvlakten, weidegronden en akkers. De geschiedenis wijst uit dat er vroeger verschillende volken hebben gewoond. U kunt dus op verschillende plekken grafheuvels hiervan tegenkomen. In de loop van de eeuwen waren de bossen van de Veluwe bijna volledig gekapt. Door deze roofbouw veranderde de Veluwe langzaam in een grote zandvlakte. Mede dankzij organisaties zoals Staatsbosbeheer werd er eind 19e eeuw het project gestart om het gebied weer te bebossen. En nog steeds houden verschillende organisaties het gebied goed in de gaten.

Informatie
Tijdens uw wandeling over de Veluwe zult u verschillende informatieborden tegenkomen. Dit houdt in dat u in de buurt bent van een natuurmonument, bijzonder leefgebied of andere bezienswaardigheid.
 

Het Luntersche Buurtbosch

Aan de rand van ons hotel ligt het Luntersche Buurtbosch. In dit bos zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen.

Wandelroutes
In het bos zijn verschillende wandelroute uitgezet door middel van gekleurde paaltjes. Het dichtstbijzijnde punt ligt een kilometer vanaf ons hotel. Uiteraard is het bos ook prima geschikt om een zelf samengestelde wandeling te maken. U vindt in deze map de kaart met de wandelroutes en een beschrijving van de bezienswaardigheden. U kunt hiervan een exemplaar opvragen bij de receptie om mee te nemen tijdens de wandeling.

Luntersche Buurtbosch
Het Luntersche Buurtbosch wordt onderhouden door de vereniging ‘Het Luntersche Buurtbosch’. Deze vereniging zet zich in voor de toekomst van dit bos. Dit is niet zonder reden. Naast dat het een prachtig bos is met historische waarde en het middelpunt van Nederland er in is gelegen, is dit bos in 1912 geschonken aan de inwoners van Lunteren. Dit zodat zij er blijvend plezier aan kunnen beleven. Het bos is geschonken door de toenmalige eigenaar: notaris van den Ham. Deze notaris heeft het stuk grond in 1889 gekocht en is toen begonnen met de aanplanting van het bos. Naast de stichting ‘Het Luntersche Buurtbosch’, dragen ook de gemeente Ede en Staatsbosbeheer hun steentje bij.