Begeleid werken, wat is dat eigenlijk?

Blog door Ellis de Bruine

Ken je dat? Momenten in je leven waarop je het overzicht even kwijt bent? Dat je het ene moment nog denkt dat je de touwtjes in handen hebt en het andere moment de regie volledig kwijt lijkt te zijn? Soms is er maar weinig voor nodig om dit verschil te ervaren. Maar er zijn ook momenten waarop je iets overkomt wat zo ingrijpend is, dat je leven 180 graden verandert.

Omgaan met veranderingen betekent omgaan met onzekerheden. Van nature ben ik, net als veel andere mensen, een gewoontedier. Ik vind houvast in structuur en voorspelbaarheid. En dat terwijl de tijd vluchtig is en veranderingen aan de orde van de dag zijn…. Ik heb niet overal grip op, maar word wel geacht om flexibel te zijn en mijn leven zo nodig aan te passen

Een van de dingen waar ik houvast uit haal, is mijn werk. Werk is één van de basisbehoeften van mensen. Je verdient er je inkomen mee om voor je gezin te kunnen zorgen, ontleent status aan de functie die je uitoefent, maar bovenal kun je je talenten inzetten en ontwikkelen. Het is fijn als je een groot deel van wie je bent en wilt zijn, kwijt kunt in je werk. Ook al werk je tijdelijk op een plek waar je je niet helemaal thuis voelt of  waar je niet voor betaald krijgt, het levert wel een bijdrage aan je persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Mensen die langdurig te maken hebben met het zoeken naar werk, missen dat gevoel van erkenning, erbij horen, bijdragen aan de samenleving en andere fundamentele waarden in het leven. Positief is dat we zien dat de werkloosheid in Nederland daalt. Steeds meer mensen slagen erin een (passende) baan te vinden. Toch zitten nog meer dan 300.000 werkzoekenden thuis zonder werk.

Bij 50|50 Hotel en Congrescentrum Belmont hebben wij er voor gekozen om een setting te creëren waarin mensen die de zoektocht naar werk doormaken een poosje met ons op mogen trekken in ons werk. Wij noemen dat een begeleide werkplek bieden aan mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar wat is dat dan precies? vragen mensen vaak. Een begeleide werkplek? En voor wie is dat dan bedoeld?

Begeleiding bieden in het werk betekent dat je er als bedrijf bewust voor kiest om werkplekken in te richten voor mensen die om diverse redenen support nodig hebben. Anders dan stageplekken, die voornamelijk bedoeld zijn om vakkennis op te doen, zijn begeleide werkplekken er voor om iemand op persoonlijk vlak ook verder te helpen. Deze begeleiding gaat veel vaker over vragen die te maken hebben met wie je bent in plaats van wat je kunt. Wij zien bij 50|50 Hotel en Congrescentrum Belmont dat ‘zien en gezien worden’ de basis is die veel mensen gemist hebben als ze bij ons komen re-integreren.

Mensen die langdurig thuis hebben gezeten, hebben vaak het vertrouwen in zichzelf verloren, hebben een klein sociaal netwerk of weten niet meer hoe ze zichzelf moeten presenteren bij potentiële werkgevers. Door deze mensen op te nemen in een team en te koppelen aan een vast aanspreekpunt, kun je werken aan alle facetten van het werk. De vakvaardigheden, maar ook de werknemersvaardigheden worden bekeken, besproken en beoordeeld. Zo leren mensen weer mee te doen in een reguliere werksetting, maar krijgen ze tegelijkertijd ook de ruimte om te wennen aan werken.

Want als er een paar maanden of jaren niet op je gerekend wordt, is het vaak best een uitdaging om je wekker weer te zetten en ergens op tijd  te komen. Of om te ervaren dat mensen weer een mening hebben over het werk dat je levert. Vaardigheden die voor een werkende zo vanzelfsprekend kunnen zijn, moeten anderen weer aanleren.

Soms is het gewoon tijd om te veranderen. Daar is wel wat lef voor nodig. Ik vind het daarom geweldig mooi om te zien dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om voor deze grote groep mensen in onze maatschappij een tussenstap te creëren en hen een kans te geven op herstel van het gewone leven.

Ben jij geïnspireerd en wil je hierin mee veranderen? Wil je de mogelijkheden verkennen om zelf zo’n werkplek te creëren binnen jouw bedrijf? Wij delen graag onze kennis en ervaring!

 

Ellis de Bruine is al 6 jaar enthousiast & actief betrokken als manager re-integratie bij 50|50 Hotel en Congrescentrum Belmont